Zakladnica zdravja 11-12/2023

Povišana glikemija je nevarna za zdravje

ODPRAVITE SLADKE STRUPE IN SI PODALJŠAJTE ŽIVLJENJE

Nadzor nad glikemijo bi moral biti cilj vseh, saj preprečuje preveliko telesno težo, presnovni sindrom, diabetes vrste 2, bolezni srca in ožilja, pa tudi raka

Občasno bi morali vsi preveriti vrednosti glikemije na zdravniškem pregledu, vsak dan pa z zavestnimi prehranskimi odločitvami. S primernim vnosom glukoze spodbujate dobro delovanje celotnega organizma ter uravnavate razpoloženje in zalogo energije. Predvsem pa preprečite številne bolezni našega časa: preveliko telesno težo, diabetes vrste 2, bolezni srca in ožilja in celo nekatere vrste raka.

V sodobni prehrani vnašamo v telo veliko več sladkorja z jedmi, ki so jih nekoč uživali le ob redkih priložnostih: piškoti, sladicami, prigrizki … In seveda z rafinirano moko, iz katere izdelujejo veliko večino kruha in testenin. To povzroči, da raven glikemije večkrat na dan doseže vrhunec, kar lahko poruši sistem uravnavanja inzulina. Telo prizadenejo prve težave, lahko pa pride tudi do sladkorne bolezni vrste 2, ki je najbolj razširjena.

Da boste bolje razumeli škodo, ki jo povzroči prehrana z visokim glikemičnim indeksom, si predstavljajte, da ste si za malico, pogreznjeni v naslanjač, privoščili čokolado: val glukoze se je razširil po krvi. Vendar pa niste imeli povečanih potreb po energiji in glukoza je ostala neporabljena: zaradi tega je moral posredovati inzulin in jo shraniti tako, da jo je spremenil v maščobo. Nekoč je ta mehanizem človeka varoval pred podhranjenostjo, danes pa povzroča, da se redimo!

In če bi namesto tega začeli uživati hrano, ki ima zmernejši vpliv na glikemijo? Rezultati bi se pokazali že v nekaj dneh. Manj živčne lakote, manj napadov utrujenosti in razdražljivosti, bolj zdrava koža …, po nekaj tednih pa tudi zmanjšanje nevarnosti za srce in ožilje, vitkejši pas in opazna zaščita pred boleznimi, ki so v višji starosti pogostejše. V tej številki Zakladnice zdravja bi vas radi naučili prepoznati živila, ki ohranjajo nizko glikemijo, ter kako jih sestaviti v zdrave obroke, ki imajo nizek glikemični indeks. Našli boste tudi več razpredelnic, ki vam bodo pri tem v pomoč. Slednjič pa vam ponujamo tudi jedilnik, s katerim se boste očistili in izgubili odvečne kilograme. Dobra prehranska izobrazba je najlepše darilo, ki ga lahko podarite svojemu zdravju!


  • Šifra: 222489
  • Razpoložljivost: Na zalogi

  • 4,20€