Zakladnica zdravja 11-12/2022

Pet pravil za ohranjanje možganov

Iz leta v leto je več obolelih z Alzheimerjevo boleznijo. Zdravila zanjo še nimamo, vemo pa, kako jo preprečiti.

Povprečna starost prebivalstva se povečuje in se bo še naprej povečevala, zato postaja Alzheimerjev sindrom ena od najbolj razširjenih bolezni. Prizadene možgane in našo osebnost. Zbriše to, kar smo. Ker učinkovitega zdravila še ni, nam preostane le preventiva. Za preprečevanje degenerativnih bolezni možganov   in ne le možganov   lahko storimo zelo veliko, saj jih povzročajo dejavniki, ki se tičejo tudi naših življenjskih navad. Tako lahko sami zmanjšamo nevarnost za Alzheimerjevo bolezen že samo z zdravim življenjskim slogom. In prav temu smo namenili to številko Zakladnice zdravja. Veliko je stvari, ki jih lahko (pravzaprav bi jih morali) storimo, a na tem mestu bi rad povzel le tiste najpomembnejše, da bi jih tako spremenil v pet pravil za ohranjanje nevronov.

Prvo pravilo je, da moramo negovati naš nočni počitek: če svojim možganom odrečemo ure spanja, s tem ustvarimo biološko in endokrino neravnovesje. S premalo spanja porušimo  življenjski urnik,  kar iztiri našo biološko uro. Omejimo delovanje glialnega sistema, ki iz nevronov odstranjuje strupene beljakovine. Še huje pa je, če si pri spanju pomagamo z uporabo psihotropnih zdravil: to je najneposrednejši način, da svojim možganom preprečimo, da bi se obnovili.

Drugo pravilo je telesna vadba. V ta namen nikar ne pozabite na hojo, ta zadošča. Hoja je namreč tudi boljša od teka, ki lahko pretirano obremeni srce in ožilje in je tudi prenaporen za sklepe. Hoja je za človeka naravna vadba: srce deluje s pravo močjo, mišice se navadijo na odpor in aktivira se razgradnja maščob.

Tretje pravilo: pazimo, kaj jemo: obstajajo zdravila, ki nas lahko  pozdravijo  tako, da zaustavijo vnetja. Prav tako je pomembno paziti na način priprave, da z njim ne bi izničili zdravega učinka hrane.

Četrto pravilo: spodbujati moramo endogeno nastajanje antioksidantov. Mi sami proizvajamo zelo močne snovi, ki preprečujejo oksidacijo, vendar se moramo naučiti, kako jih izkoristiti na samoočiščevalni in samozdravilni način.

 

Peto pravilo: pazimo na obseg pasu. Če se nekoč malo maščobe okrog pasu ni zdelo problem, so novejše študije pokazale, da podkožna maščoba zastruplja in povzroča vnetja.

Dodajmo še en nasvet: nikoli ne pozabite, da je poleg telesa dobro razstrupiti tudi duha:  duševna razstrupitev  v smislu ustvarjanja prostora zase, za ustvarjalnost in užitek, nam omogoča vzpostaviti stik z lastnimi čustvi in potrebami. Zapreti oči, izprazniti duha (čeprav samo 10 minut na dan) in odpreti prostor za podobe, ki vzniknejo same od sebe, je čudežno zdravilo za naše zdravje in inteligenten način za to, da ostanemo uglašeni sami s seboj.


  • Šifra: 220461
  • Razpoložljivost: Na zalogi

  • 3,90€