Zakladnica zdravja 09-10/2023

Telesna aktivnost prinese ravnovesje

Meditacija v gibanju prinaša mnoge prednosti. Pomaga, da se hitreje skoncentriramo, prepoznamo čustva in občutke ter uravnotežimo kemijo svojih možganov in jih odrešimo stresa in tesnobe.

Ko so se pred milijoni let rodile meditacijske tehnike, so ljudje živeli zelo aktivno in špartansko. Med čisto kontemplacijo brez sodbe in aktivnosti so se osvobodili težav, povezanih z zemeljskim življenjem, trpljenjem, napori, povezanimi s pridobivanjem hrane in obdelovanjem zemlje, ob tem pa so se čutili del narave, ki je bila hkrati mati in mačeha, učiteljica ter sovražnica.

Za nas so stvari zelo drugačne: k meditaciji se zatekamo predvsem v želji po pobegu pred življenjem, ki ga zaznamujejo divji ritmi in stres. V našem vsakdanjiku najbolj manjka, da bi bili sami s seboj, da bi se posvetili svojemu dobremu počutju, ki zahteva tudi samoto in brezčasje. Po dolgem obdobju, v katerem nas je pandemija (pa tudi delo) prisilila, da omejimo svoje izhode od doma, mnogi zdaj čutijo potrebo po tem, da premagajo stres in tesnobo. Sočasno čutijo globoko potrebo po tem, da bi ponovno prevzeli nadzor nad lastno telesnostjo, ki so jo predolgo zanemarjali. Meditacija v gibanju je torej lahko idealna rešitev za tiste, ki čutijo, da bi morali izboljšati svoje počutje tako na telesni kot na duševni ravni; za vse, ki se zavedajo, da je duševnost v boljšem in dolgotrajnejšem ravnovesju, če se tudi telo odziva hitro in harmonično. V tej številki Zakladnice zdravja boste torej našli različne meditacije v gibanju: od tiste med hojo, ko je najbolje biti sam, do tiste med tekom, imenovane zavestni tek (mindful running), ki povzdigne tek do razsežnosti samozavedanja, ko ni več omejen samo na običajen športni izziv. Pozabili ne bomo niti na tradicionalni či gong, ki je nastal zato, da bi okrepil či notranjih organov, kot so ledvice, jetra, pljuča ter sistem srca in ožilja. Skratka, gre za raznolik in popoln izbor, v katerem, o tem smo prepričani, bo vsakdo lahko našel pravo vzpodbudo, primerno svojim telesnim sposobnostim in čustvenim potrebam. Opisane oblike meditacije v gibanju vam bodo jasno pokazale, katera bi bila lahko vaša pot do dobrega počutja, ki bo celovito, dolgotrajno in zadovoljivo.


  • Šifra: 222475
  • Razpoložljivost: Na zalogi

  • 4,20€