Zakladnica zdravja 03-04/2024

 

Aktivni možgani in super spomin z jedmi, ki so bogate s koristnimi snovmi

 

Vse aktivnosti človeškega organizma so povezane z možgani: koncentrirati se, učiti se novih stvari, opravljati delo, pa tudi biti budni in pozorni, si zapomniti vsebino knjige ali kam smo odložili ključe. Brez cerebralnih funkcij, torej možganov, nič od tega ne bi bilo mogoče. Da bi jim omogočili delovati v polnem obsegu njihovih zmožnosti, jih je dobro hraniti na pravilen način.

 

Pravilna prehrana

Možgani potrebujejo primerno hrano, prav tako kot katerikoli drugi del telesa. Predvsem “se hranijo” s sladkorji, potem z dobrimi maščobami, na koncu pa tudi z beljakovinami. Za njihovo pravilno delovanje so potrebne tudi mineralne soli, dovolj je pomisliti na magnezij, katerega pomanjkanje oslabi praktično vse funkcije tega organa. Ne sme primanjkovati  vitaminov in mineralnih soli. Vse te elemente zagotavlja vsakodnevna prehrana, začenši z ogljikovimi hidrati in izdelki iz njih, kot so kruh in testenine, ki naj bodo polnozrnati ali polpolnozrnati.  Sledijo ribe, jajca, pa tudi stročnice in belo meso. Ne smemo pozabiti na sveže sadje in zelenjavo.

 

Shujšate in preprečite Alzheimerjevo bolezen

Prehrana, bogata s snovmi, ki so prave za možgane, je zdrava, uravnotežena in zmerno kalorična. Če jeste veliko in imate preveliko telesno težo, to oslabi možganske funkcije. Pravilna prehrana prispeva tudi k preoblikovanju postave, sploh če zaužijete od 100 do 200 kalorij na dan manj, kot je vaša dnevna potreba. S tem lahko tudi preprečite previsok krvni tlak, sladkorno bolezen in  zamaščena jetra (steatozo), ki so vsi škodljivi za možgane in možni vzroki demence (kot je Alzheimerjeva bolezen). V nadaljevanju vam ponujamo številne nasvete in recepte za telo v polni formi ter zdrave in aktivne možgane.


Maria Fiorella Coccolo


  • Šifra: 222522
  • Razpoložljivost: Na zalogi

  • 4,20€