Zakladnica zdravja 2021/11-12

ZAKLADNICA ZDRAVJA

 

Ko je zdravje na dosegu roke

Žalost se pojavi,da pripravi preporod, ki se bo zgodil

 

Raffaele Morelli, psihiater in psihoterapevt, predsednik Inštituta Riza

 

Zakaj našo dobo preplavlja žalost? Zakaj se temno zlo, depresija, pojavlja s takšno močjo, kot še nikoli doslej? Depresija, kot že samo ime pove, želi pritisniti na nas, nas torej potisniti proti dnu, potegniti dol... Dol kam? Neka skrivnostna sila nas hoče ponesti v temo, v globino, stran od površine uma. Kadar žalost postane vsiljiva, ko vdre v naše notranje življenje, se počutimo, kot da umiramo. Umiramo, da bi se ponovno rodili! Preden umre, sadež spusti seme v zemljo, v življenje.

Smo žalostni, ker se počutimo, kot da v svoji notranjosti umiramo? Ne, žalostni smo, ker ne zmoremo videti, da je to začetek novega rojstva.

Ljudje živimo vsak dan, da bi se prenovili, da bi odigrali nove vloge, odprli vrata novih notranjih dimenzij, ne za to, da bi bili  vedno isti     V nas se nahaja oseba, na katero smo navajeni, ponavljajoča se, standard, vedno ista, prilagojena zunanjim vzorcem. To je oseba, ki nas teži. V nas pa je tudi neprekinjeno  izločanje , ustvarjalno načelo, ki nas želi vsak trenutek prenoviti.

Žalost se pojavi, da bi nam pomagala odstraniti suhe veje in listje, neuporabne stvari, ki so se nabrale v našem umu. To stori zato, da bi nas pripravila na ponovno rojstvo, ki prihaja. In tako se pojavi depresija: odnese liste porumenelih likov našega življenja, pomete z nekoristnimi skrbmi. Bolečina, ki jo čutimo v sebi, je podobna bolečini ob rojevanju. Umiramo, da bi rodili naše skrito bistvo, tisto, zaradi katerega smo enkratni posamezniki, neponovljivi, ne pa roboti z vedno istimi skrbmi, kakršni smo postali.

Tako je, kot da bi se naša duša odločila in rekla:  Bolje je umreti kot živeti življenje, ki ni moje. Bolje je umreti kot se izgubiti v konformizmu vseh drugih . In naša doba je doba največjega konformizma, kar jih je kdajkoli bilo, kjer nihče nima več svojega značaja, kjer je vsak podoben drugim, kjer vsi govorijo iste stvari.

Resnični antidepresiv je ne biti taki kot vsi drugi.  Jaz vsakega od nas bolj kot karkoli drugega sovraži to, da bi postal fotokopija. Depresija v nas sproži umiranje, da bi nas spomnila na globoko in naravno jedro v naši notranjosti, ki nas vodi k naši usodi in ne usodi drugih. Gorje, če izgubimo svoje lastnosti. Nujno moramo srečati kreativno jedro, ki prebiva v vsakem od nas. To je najbolj učinkovito  zdravilo proti depresiji.

 

 

 


  • Šifra: 211977
  • Razpoložljivost: Na zalogi

  • 3,90€