Monitor 06/2023

Med krajšimi preizkusi smo se posvetili novi različici Applovih telefonskih zemljevidov, najnovejšemu in najboljšemu Huaweievemu telefonu P60 Pro, odličnemu preklopnemu telefonu Honor Magic Vs in najmočnejši (in najdražji) Huaweievi pametni uri Watch Ultimate.

Med rednimi preizkusi smo obdelali dva prenosnika Lenovo, v rednem telefonskem delu pa modele podjetij Honor, Vivo in Samsung. 

Pišemo še o tem, kako so spletni algoritmi še vedno polni predsodkov in pristranskosti in o tem, kako naj morebitni uporabnik iz sveta Windows kar najmanj boleče prestopi v jabolčni svet. Tokrat smo zbrali množico bližnjic, ki prehod naredijo kar najmanj boleč. 

V prispevku o novih podatkovnih pogonih smo se posvetili tudi 100-terabajtnim diskom SSD in zelo zmogljivim karticam SD, pozornosti pa je vreden tudi prispevek o analognih računalnikih. Svet jih je uporabljal v petdesetih letih prejšnjega stoletja, toda mogoče je, da jih bomo prav kmalu spet tudi v tem tisočletju. Če ne drugje, pa na Veneri.

V rubriki Nasveti smo opisali eksperiment pretvorbe ostarelega Maca v medijski strežnik, ki nam po novem služi za predvajanje vsebin prek sistema Plex, v pisarniškem delu nasvetov pa smo ponovno zbrali nekaj bližnjic za delo z Wordom in Excelom.
Med Legendami, ki še živijo, smo popisali življenje japonskega velikana Sony, v rubriki Računalništvo na slovenskem, pa smo se tokrat spopadli z velikanskimi računalniki CDD, ki so jih v šestdesetih in sedemdesetih letih uporabljala večja slovenska podjetja. 

  

Poslovna priloga Monitor Pro tokrat piše o informacijski tehnologiji v zdravstvu, farmaciji in logistiki.

Naročite se na Monitor!

Vabimo vas, da se naročite na klasično ali digitalno različico Monitorja, ali pa aktualno "papirno" različico kupite v naši spletni trgovini. Monitor je v obliki HTML na voljo tukaj: www.monitor.si/revija/junij-2023/.


  • Šifra: 222454
  • Razpoložljivost: Na zalogi

  • 5,50€