Monitor 04/2023

Pri Monitorju že leta pokrivamo tudi električno mobilnost, v tokratni številki smo se tako spustili v podroben pregled tržišča električnih koles. Berite o trendih na tem področju in novih tehnologijah. Seveda ne manjka praktičnih nasvetov, kot tudi pregleda mobilnih aplikacij, ki med vožnjo. Lotili smo se tudi predelave obstoječega kolesa v električnega.

V roke smo dobili tudi dva zanimiva e-bralnika Boox, ki sta nekakšen hibrid med bralniki in tablicami. Uporabljata namreč operacijski sistem Android, zaslon je občutljiv na dotik, zraven dobimo pa tudi pisalo, s katerim postaneta odlični napravi za zapiske in beležke – tudi s prepoznavo pisane besede. Bralnika imata zaslon e-ink, eden celo barvnega.

Preizkusili pa smo tudi zanimiv odprto-kodni projekt, s katerim si postavimo lasten iskalnik, ki Googlove rezultate prečisti vse nepotrebne navlake. Odstrani torej razne sezname video posnetkov, alternativnih iskanj, zemljevidov, ipd.

Med rednimi preizkusi smo v laboratoriju tokrat imeli najhitrejši prenosnik, kar smo jih kdaj preizkusili. Asusov igričarski model ROG Strix Scar 18 je imel vgrajen Intelov procesor družine i9, pa še Nvidiino grafično kartico RTX 4090. In ob 32 GB pomnilnika še dva pogona NVMe velikosti 1 TB, povezana v hitro polje RAID0.

Spet pišemo tudi o ChatGPT oziroma o umetni inteligenci, tokrat bolj podrobno o Microsoftovem Bing. Primerjali smo ga s ChatGPT - Bing se zelo dobro izkaže, predvsem ker ni »ujet« v času, kot ChatGPT. Za širšo javnost ga sicer še niso odprli, vendar čakanje na dostop ni dolgo. Poleg klasičnih pogovorov in iskanj smo preizkusili tudi Bingovo pisanje programske kode, kjer nas je pozitivno presenetil.

V dosjeju pišemo o prehodu z Windows na Mac. Preberete si lahko razloge, zaradi katerih priporočamo tak prehod, pa tudi razloge, ki ga otežujejo. Dotaknemo se tudi mitov o težavah pri prehodu ter mitov, zaradi katerih naj bi bil Mac boljša izbira.

Med nasveti se po pol leta ponovno spuščamo v zadnjo generacijo Applovega operacijskega sistema na telefonih, predvsem  se dotaknemo nekaterih bolj skritih lastnosti in funkcij. V tej rubriki si lahko preberete tudi nekaj novih nasvetov za uporabo Microsoftovih programov Word in Excel.

V poslovni prilogi Monitor Pro tokrat pišemo o IT v bančništvu in zavarovalništvu, ter seveda o področju fintech - danes je v Evropi že okoli deset tisoč podjetij fintech.

Naslednja številka Monitorja izide 25. aprila, pred tem pa nastopi še posebna številka o umetni inteligenci. Njen izid bo v sredo, 12. aprila.

Naročite se na Monitor!

Vabimo vas, da se naročite na klasično ali digitalno različico Monitorja, ali pa aktualno "papirno" različico kupite v naši spletni trgovini. Monitor je v obliki HTML na voljo tukaj: www.monitor.si/revija/april-2023/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!


  • Šifra: 222439
  • Razpoložljivost: Na zalogi

  • 5,50€