Zakladnica zdravja 2021/05-06

ZAKLADNICA ZDRAVJA

 

Ko je zdravje na dosegu roke

 

e dolgo ni več nobenih dvomov: proti sladkorni bolezni se moramo boriti preventivno. Dokazano je, da nezdrav življenjski slog, torej sedeč način življenja in preveč zaužitega sladkorja, poveča tveganje za razvoj sladkorne bolezni, še posebej njene daleč najbolj razširjene oblike   diabetesa tipa 2. Dobra novica je, da za diabetesom tipa 2 ne zbolimo čez noč ali v enem tednu: to je proces, ki traja leta, zato ga lahko prekinemo in popravimo, še preden postane prepozno. Slaba novica je, da veliko prepogosto do tega obrata ne pride: obolelih je namreč iz leta v leto več. Po ugotovitvah avstrijske študije, v katero je bilo vključenih 11 tisoč oseb, starih med šest in 80 let, naj bi bilo okrog 20 odstotkov vseh prebivalcev v stanju, imenovanem preddiabetes, torej na tisti stopnji, ko so ravni sladkorja na tešče nad normalnimi, a še niso v  rdečem območju , ki je značilno za sladkorno bolezen. Vendar je to vseeno nevarno stanje, ki se ga ne sme podcenjevati: če ga ne prepoznamo in odpravimo, neizogibno vodi v sladkorno bolezen. V tem primeru nam ne preostane drugega, kot da živimo s kronično boleznijo. Vendar lahko ravni krvnega sladkorja vrnemo v normalne okvire s pravilnimi previdnostnimi ukrepi, z izboljšano prehrano in življenjskim slogom. Skrivnost zdravja je, kot vedno, v naših rokah, pomembno je le, da se zavedamo razlogov za bolezen in tega, kaj lahko storimo, da se ji zoperstavimo in izboljšamo svoje stanje.

 

Že dolgo ni več nobenih dvomov: proti sladkorni bolezni se moramo boriti preventivno. Dokazano je, da nezdrav življenjski slog, torej sedeč način življenja in preveč zaužitega sladkorja, poveča tveganje za razvoj sladkorne bolezni, še posebej njene daleč najbolj razširjene oblike   diabetesa tipa 2. Dobra novica je, da za diabetesom tipa 2 ne zbolimo čez noč ali v enem tednu: to je proces, ki traja leta, zato ga lahko prekinemo in popravimo, še preden postane prepozno. Slaba novica je, da veliko prepogosto do tega obrata ne pride: obolelih je namreč iz leta v leto več.

Po ugotovitvah avstrijske študije, v katero je bilo vključenih 11 tisoč oseb, starih med šest in 80 let, naj bi bilo okrog 20 odstotkov vseh prebivalcev v stanju, imenovanem preddiabetes, torej na tisti stopnji, ko so ravni sladkorja na tešče nad normalnimi, a še niso v  rdečem območju , ki je značilno za sladkorno bolezen.

Vendar je to vseeno nevarno stanje, ki se ga ne sme podcenjevati: če ga ne prepoznamo in odpravimo, neizogibno vodi v sladkorno bolezen. V tem primeru nam ne preostane drugega, kot da živimo s kronično boleznijo. Vendar lahko ravni krvnega sladkorja vrnemo v normalne okvire s pravilnimi previdnostnimi ukrepi, z izboljšano prehrano in življenjskim slogom.

Skrivnost zdravja je, kot vedno, v naših rokah, pomembno je le, da se zavedamo razlogov za bolezen in tega, kaj lahko storimo, da se ji zoperstavimo in izboljšamo svoje stanje.


  • Šifra: 207044
  • Razpoložljivost: Na zalogi

  • 3,90€