Global 07/2022

06 Marš časa I Album svetovnih žarišč

08 Nasprotja v ljubezni in spolnosti se ne privlačijo I JESSICA KLEIN: Stari rek pravi, da se nasprotja privlačijo. Ne le da to ne drži, morda zdaj drži celo manj, kot je kadarkoli.

10 V oblaku črevesnih plinov I CHARLOTTE SHANE: Kako sem se rešila sindroma razdražljivega črevesja.

12 Otroci za zapahi I PIETRO MECAROZZI: V italijanskih zaporih je skupaj z materami zaprtih 16 otrok, pred pandemijo jih je bilo še več. Parlamentu nikakor ne uspe odpraviti te sramote.

14 Zapiski iz podtalja I ZACK GRAHAM: V svetu podtalnega skladiščnega rava, gozdnih zabav in freetekna.

18 Kako uspeti I BEN GLEIB: Komik Ben Gleib je nanizal spoznanja o najučinkovitejšem prilagajanju težavnim okoliščinam, do katerih se je bil dokopal med dolgoletno kariero v zabavni industriji.

22 Med nasledniki nekdanjih evropskih monarhov I HELEN LEWIS: Kaj lahko potomci odstavljenih vladarjev celini ponudijo v 21. stoletju?

28 Kako preprečiti vojno med Kitajsko in ZDA I KEVIN RUDD: Oboroženi spopad med svetovnima velesilama sicer še ni neizogiben, vendar je postal verjeten. Pred nami je desetletje nevarnega življenja.

34 Kralj filozof I MICHAEL STEINBERGER: Če imate milijarde, si lahko kupite vpliv na tako rekoč karkoli na planetu   tudi vpliv v svetu idej.

38 Galaktični možgani I MOLLY FISCHER: Kult Adama Tooza.

46 Odtujenost od čutov I BEE WILSON: Kako se je v sodobnem svetu človekova senzorna vez s hrano pretrgala in kako jo lahko znova vzpostavi.

52 Težave z milijarderji I WILLY STALEY: Število izjemno bogatih ljudi nezadržno narašča   vsi drugi pa moramo prenašati njihove muhe.

58 Absolutna oblast I GRAEME WOOD: Pred tremi leti sem prvič odpotoval v Savdsko Arabijo, ker sem želel dognati, ali je tamkajšnji prestolonaslednik morilec, reformator ali oboje   in če je oboje, ali je lahko eno, ne da bi bil tudi drugo.

74 Tabletka za konec pandemije covid-19 I ANTONIO REGALADO: Na začetku pandemije so vsi z upanjem pričakovali cepivo. Maja 2020 so ZDA predstavile večmilijardni načrt za pospešitev razvoja učinkovitega sredstva za cepljenje. Daleč od pozornosti medijev pa so z enakima vnemo in upanjem potekala prizadevanja za izdelavo tabletke po meri proti covid-19.

78 Legenda o glasbenem drevesu I ELLEN RUPPEL SHELL: Eksotični les drevesa, ki je zraslo v odročnem gozdu v Belizeju, je najbolj zaželen resonančni les na svetu.

84 Zavest v vesolju I THOMAS LEWTON: Teoretiki želijo osmisliti skrivnosti, kot sta kvantna mehanika in minevanje časa, v ta namen pa poskušajo na novo opredeliti fiziko tako, da bi vključevala subjektivne izkušnje kot fizično komponento sveta.

88 Svet zasebnih koncertov I DAVID BROWNE: Dandanes vsi od Beyonc  do Pitbulla nastopajo po naročilu   za primerno ceno.

94 Zgodba o Jacku in Nealu I JAMES PARKER: Prijateljstvo, ki je spodbudilo nastanek romana Na cesti in rojstvo beatniške generacije.

96 Angel ali vrag? I ROMAIN BRETHES: Kako je manga obsedla svet.

100 Življenje v kameni dobi I COLIN BARRAS: POD Novi val arheoloških raziskav je omogočil rekonstrukcijo intimnih podrobnosti iz življenja človekovih prednikov, podlaga za to pa so bili fosilizirani odtisi njihovih stopal.

104 Ukrajinščina in ruščina I NEIL BERMEL: Kako podobni sta si?

 


  • Šifra: 217483
  • Razpoložljivost: Na zalogi

  • 4,90€