Global 10/2023

06 Marš časa I Album svetovnih žarišč
08 Pisanje na roko izumira: RACHEL GUTMAN-WEI I Pisava je včasih veljala za okno, skozi katero je mogoče pogledati v dušo. Z digitalno dobo se je to okno zaprlo.
10 UI ima talent: LANE BROWN I Programska oprema, s katero so klonirali Draka in The Weeknda, je preprosta za uporabo, a tudi neobvladljiva.
12 Praznoverje: SONIA PHALNIKAR I V Indiji je praznoverje zelo razširjeno in je pomemben dejavnik pri izkoriščanju ljudi. Vendar v državi deluje tudi skupina, ki se bori proti temu.
14 Na savdskem dvoru: GIANFRANCESCO TURANO I Italija, Evropa in ZDA tekmujejo za naložbe savdske kraljevine.
16 V pričakovanju humanistične renesanse: ADRIENNE LAFRANCE I Potrebujemo kulturno in filozofsko gibanje, da bomo lahko kos vzponu
umetne superinteligence.
20 Osamljeni: JOHN FENG I Južni Korejci, ki nočejo iz sobe.
22 Alternativne poštne storitve na Balkanu: ILIR GASHI I V propadajoči regiji cvetijo neuradni sistemi. Če morate komu kaj poslati, poiščite koga, ki gre tako ali tako v tisto smer.
26 Temna stran spleta: JOSEPH COX I Za več tednov sem se potopil v svet Comma, skrivnostne skupnosti mladih hekerjev, nasilnih zločincev in ljudi, ki se družijo na Discordu.
30 Mrtev nosorog je vreden več kot živ: JONATHAN FRANKLIN I Divji lovci bi zaradi rogov najraje pobili vse afriške nosoroge.
38 Velika konvergenca: BRANKO MILANOVIC I Globalna enakost in njene pomanjkljivosti.
46 Z umetno inteligenco je veliko dela: JOSH DZIEZA I S prodiranjem te tehnologije v vse pore življenja nastaja velikanski najnižji sloj izvajalcev
opravil – in ostal bo za vedno.
54 Vrnitev na črno celino: VALENTINA ŠVARCMAN I Rusija v Afriki ne sme posnemati kolonialnih in postkolonialnih modelov.
60 Kako naj to povem?: JULIE KIM I V tehnologiji, ki negovorečim zagotavlja pomoč pri sporazumevanju, je inovacij, žal, bore malo.
64 Zdravilni valov i : KAYT SUKEL I Kako lahko ultrazvok pozdravi vse od staranja do raka.
68 Nauki iz najemniške utopije: FRANCESCA MARI I Po vsem svetu stanovanja postajajo hudo stroškovno breme in predmet špekulacij. Kaj
so torej na Dunaju naredili prav?
76 Reševanje ameriškega nacionalnega športa: MARK LEIBOVICH I Kako je bejzbol postal dolgočasen in negledljiv in kako so ga naredili spet zabavnega in privlačnega za gledalce.
82 Nazaj v prihodnost: BRENT LANG I Michael J. Fox je izkusil pekel, vendar ne tako, kot si mislite.
88 Bad Bunny je osv o j i l svet: JULYSSA LOPEZ I Kaj pa zdaj?
94 Temna stran mavrice: CHARLIE SAVAGE I Zgodba o največjem fenomenu devetdesetih let: gledanju filma iz tridesetih let ob poslušanju
albuma iz sedemdesetih let.
98 Civilizacijski mit: MICHAEL MARSHALL I Z evolucijskega vidika je trajalo samo tren in že ljudje niso več živeli v majhnih skupinah lovcev
in nabiralcev, ampak v kompleksnih družbah. Zdaj moramo še enkrat premisliti o tem veličastnem prehodu.
104 Psi dobrodošli!: CHRIS SANTELLA & DC HELMUTH I Do psov najprijaznejše popotniške destinacije na svetu.

  • Šifra: 222483
  • Razpoložljivost: Na zalogi

  • 5,50€