Global 06/2024

06 Marš časa I Album svetovnih žarišč
08 Taylor Swift za predsednico! I NATHAN J. ROBINSON: En sam človek lahko združi ta narod.
10 Zaton aplikacij za zmenke I KATE LINDSAY: Milenijci so utrujeni, pripadniki generacije Z ne kažejo zanimanja, aplikacije, kot sta Tinder in Hinge, pa ne vedo, kaj bi.
12 Plinasto zlato I JAMES DINNEEN: So na Zemlji tako rekoč neskončne zaloge čistega goriva?
16 Ko glas odpove I MARC HOGAN: Izvajanje pop skladb v živo je vznemirljivo izpolnjujoče – če pevca seveda ne izda glas.
18 Mit o družabnih medijih in populizmu I JAN-WERNER MÜLLER: Zakaj je strah neutemeljen.
21 Vožnja s praznim tankom I GIULIA CARBONARO: Američani si ne morejo več privoščiti avtomobila.
24 V zakulisju informacijske vojne I ROMAIN GUBERT & BARTOLOMÉ SIMON: Moskva poskuša z obsežno operacijo destabilizirati Francijo.
28 Tiranija algoritmov I KYLE CHAYKA: Zakaj so si vse kavarnice na las podobne.
34 Vohun v mojem iPhonu I RONALD J. DEIBERT: Kako vohunska programska oprema v rokah avtokratov ogroža demokracijo
42 Ukrajinski saloni med vojno I SOPHIA PANYCH: Lepotne storitve so oblika upora in Ukrajinke v kozmetičnih salonih najdejo zatočišče tudi v času, ko z neba dežujejo ruski izstrelki.
47 Kako priti v bršljanovo ligo? I GAIL CORNWALL: Otroci, katerih starši na leto zaslužijo od 146.961 do 206.600 evrov, imajo najslabše možnosti za vpis.
50 Škandali Opusa Dei I ANTONIA CUNDY: Kako je skrivnostna katoliška združba dekleta po vsem svetu prisilila k večdesetletnemu garanju.
59 Nekoč smo bili kanibali I MICHAEL MARSHALL: Naši predniki so pogosto jedli drug drugega, za to pa so imeli precej nepričakovane razloge.
62 Vzpon tehnoavtoritarizma I ADRIENNE LAFRANCE: V Silicijevi dolini nastaja endemična politična ideologija. Skrajni čas je že, da jo poimenujemo s pravim imenom.
66 Igra solz I RACHEL HANDLER: Kako se igralci naučijo ihteti na ukaz? Bi to zmogla tudi jaz? Učiteljica igre, pri kateri se je izpopolnjevala Oprah, zvezdnica telenovel, šolani klovn in drugi pojasnjujejo.
74 Filmski razsodnik I JOSHUA HUNT: Kako se je podjetje Criterion Collection iz ohranjevalca kinematografskih biserov razvilo v svetovnega filmskega razsodnika in oblikovalca filmskega okusa.
80 Kako nastane glasbena uspešnica? I STELLA SCHALAMON: Let It Be Beatlov, Lemon Tree skupine Fools Garden, Ocean Eyes Billie Eilish ... Skladbe, ki jih poznamo tako rekoč vsi. Ne znamo pa jih vsi napisati, čeprav za to obstaja skrivna formula.
88 Kristen Stewart – necenzurirano I ALEX MORRIS: Po več kot 20 letih pod žarometi ve, kdo je in kaj hoče.
95 Internet živali I MATTHEW PONSFORD: Kako bi lahko s spremljanjem gibanja živali rešili planet. 
100 Nauk obsmrtnih videnj I PHOEBE ZERWICK: Raziskovalci zbirajo podatke o pojavu, ki naj bi pomagal ne le umirajočim, ampak tudi žalujočim bližnjim.
104 Domači zdravnik I AOIFE MORRIN: Samo za nas značilen vonj kaže tudi, kako zdravi smo.

  • Šifra: 222543
  • Razpoložljivost: Na zalogi

  • 5,50€


Oznake: Global 06/2024, 222543, Global