Global 05/2024

06 Marš časa I Album svetovnih žarišč
08 So mladi res napredni? I JONATHAN CHAIT: Napačne domneve demokratov ogrožajo stranko.
10 Dediščinski turizem I GISELA SALIM-PEYER: »Vračanje« na kraj, kjer niste nikoli bili.
14 Je oceane sploh treba očistiti? I ANDREW KERSLEY: Prizadevanja za odstranitev največjega smetišča v oceanu bi lahko škodovala edinstvenemu ekosistemu, težav s plastiko pa ne bi odpravila.
18 Ruanda, laboratorij rasizma I FRANÇOIS-GUILLAUME LORRAIN: Etnične razlike med Hutuji in Tutsiji so domislica evropskih kolonizatorjev s konca 19. stoletja.
20 Skupinski klepeti obvladujejo svet I SOPHIE HAIGNEY: Potihem so postali najpogosteje uporabljani prostor za pripovedovanje neumnih šal, žalostne izpovedi ali celo načrtovanje prevratov.
24 Prikazen nacionalizma I PRATAP BHANU MEHTA: Identitetna politika od nekdaj vpliva na volitve. Leta 2024 pa bo resno ogrozila liberalizem – in demokracijo.
28 Republika Teksas I JAMES BICKERTON: Gibanje, ki si prizadeva za odcepitev Teksasa od Združenih držav Amerike.
32 Vse v zapor! I MIGUEL HELM: Salvador je bil ena najnevarnejših držav na svetu. Danes umorov tam skoraj ni, predsednik pa je najbolj priljubljen državni voditelj v Latinski Ameriki. Populistu je uspelo tako, da je na tisoče in tisoče mladih moških prikrajšal za svobodo – ne glede na to, ali so bili česa krivi ali ne.
40 Naslednja svetovna vojna I HAL BRANDS: Sedanji regionalni spopadi so podobni tistim, ki so privedli do druge svetovne vojne.
44 Živalski pokuševalci hrane I VIVIAN HO: Skrivnosti proizvajalcev hrane za male živali.
48 Val samomorov I JORDAN KISNER: Grozljivih šest mesecev na Worcestrskem politehničnem inštitutu.
54 Kako deluje lakota I ADAM PIORE: Znanstveniki si že več desetletij prizadevajo razvozlati skrivnosti zapletenega delovanja človeškega teka. So zdaj res tik pred tem, da dokončno prodrejo v zakonitosti tega osnovnega gona?
60 Se vidiva v večnem mestu I KAITLYN TIFFANY: V Silicijevi dolini že od nekdaj sanjajo o ustanavljanju utopij. Kdo bi bil pravzaprav pripravljen živeti v njih?
66 ZDA bi se morale opravičiti gejem I JONATHAN RAUCH: Vlada si je desetletja prizadevala, da bi jih izgnala iz javnega življenja. S popravo krivic že zelo zamuja.
74 Geopolitika mravelj I JOHN WHITFIELD: V zadnjih štirih stoletjih so kvadrilijoni mravelj ustvarili nenavadno in razgibano globalno družbo, ki zasenči človeško.
79 Oliva na dan ... I MICHAEL MARSHALL: Smo končno ugotovili, zakaj je sredozemska prehrana tako koristna?
82 Zadnji Šakalovi dnev i I ALEX BLASDEL: Andrew Wylie je literarni agent, ki zastopa številne najboljše svetovne pisatelje. S svojimi veščinami je poskrbel, da je precej resnih piscev zelo obogatelo. To je pomembno zaznamovalo neko literarno obdobje, a morda se njegova zlata doba zdaj počasi izteka.
92 Skrivnostne Due Lipe ni več I BRITTANY SPANOS: Divje ambiciozna pop zvezdnica stopa po poti svobode in zabave – v zasebnem življenju in na prihajajočem albumu. Na pragu novega obdobja nam odstira svoje sanje in strahove, razkriva pa tudi, za kaj se zavzema.
100 Kako globoko se lahko potopi človek? I SAMANTHA SCHUYLER: Več kot sto let je bilo tako rekoč nemogoče ugotoviti, kako se človeško telo odziva na hidrostatični tlak. Zdaj bi skupina potapljačev temu rada prišla do dna z rabo vodika.
104 Pet znakov, da ste morda desničar I SIMON MCCARTHY-JONES: Kaj oblikuje politična prepričanja?

  • Šifra: 222533
  • Razpoložljivost: Na zalogi

  • 5,50€


Oznake: Global 05/2024, 222533, Global