Global 04/2024

06 Marš časa I Album svetovnih žarišč
08 Drugo življenje moje psičke I CHARLIE WARZEL: S preprosto iPhonovo funkcijo se je žalovanje nepričakovano spremenilo.
10 Vnovični premislek o koncu sveta I STUART CLARK: Nenavadni tuji svetovi so razlog za domneve, da bi Zemlja nemara lahko preživela smrt Sonca.
12 Putinov odred odpisanih I ISABEL VAN BRUGEN: Kremelj je v enote z oznako Storm-Z nanovačil več deset tisoč zapornikov, med njimi pa sta vsaj dva ljudožerca.
14 Množične migracije kot orožje I RUBEN ANDERSSON & DAVID KEEN: Kako države izkoriščajo nedelovanje migracijskih politik.
18 Bogatenje severa na račun juga I GIANFRANCESCO TURANO: Z begom študentov na severnoitalijanske univerze se poglablja prepad med dvema Italijama. Starši si pritrgujejo od ust, da otroke preživljajo tam, kjer bodo nekoč našli delo, in se nazadnje pogosto še sami preselijo na sever. O tej množični selitvi prebivalstva se v Italiji le redko govori.
22 Uspeh črncev, odpor belcev I ELIJAH ANDERSON: Boljši položaj črncev je spodbudil negodovanje belcev, ki lahko temnopoltim zagreni življenje in privede do opustitve politik za spodbujanje njihovega napredovanja.
26 Veliki spopad I ANDREW F. KREPINEVICH, JR.: Kako se pripraviti na dolgo vojno.
32 Bitka za nafto I CLAIRE MEYNIAL: V arktičnem pasu se tamkajšnja ljudstva, vlada in naravovarstvene organizacije prepirajo zaradi bogatih
zalog tekočega zlata.
36 Na pomoč! I DAVID HUGENDICK: Vedno manj Nemcev verjame v Boga, vedno več pa v angele. O bitjih, ki so vselej tu, ko jih potrebujete.
42 Pari z veliko starostno razliko I LILA SHAPIRO: Kaj gre ljudem tako zelo v nos pri partnerjih iz različnih generacij?
50 Resnica o vejpanju I GRAHAM LAWTON: Vse več nas vejpa in skrb zaradi dolgoročnih učinkov tega se krepi, zdaj pa je končno zbranih dovolj podatkov, da učinke vejpanja na zdravje poznamo in jih lahko primerjamo z učinki kajenja.
54 Radikalno zdravljenje I GOLDA ARTHUR: Najboljši za zdaj znani način za preprečitev smrtonosnega raka jajčnikov je odstranitev več organov. V kratkem me čaka takšna operacija.
60 Tatovi trupel z elitne univerze I BRENNA EHRLICH: Marsikdo se odloči, da bo svoje truplo prepustil Medicinski fakulteti Harvardove
univerze, a nekatera od teh trupel so odpeljali iz fakultetne mrtvašnice in prodali v temačni in srhljivi kotiček sveta – zbirateljem kuriozitet.
66 Knez I ALESSIO PERRONE: Na francoski rivieri in italijanski obali, v jahtnih klubih in bleščečih plesnih dvoranah so vsi, med njimi tudi
Pamela Anderson, želeli pobliže spoznati kneza. Nič manj preiskovalci.
76 Skrajneži med navijači I AMOS BARSHAD: Nasprotja med idealističnim nogometnim klubom v lasti navijačev in rasističnimi huligani iz enega največjih klubov v državi so dokaz, da Izrael nezadržno drsi v desni ekstremizem.
82 Zack Snyder, najbolj osovražen režiser I DAVE ITZKOFF: Kako je eden najuspešnejših in najvplivnejših filmarjev v Hollywoodu postal
tudi eden najspornejših?
88 Muzej punka I BRETT MARTIN: V Las Vegasu so mu dodali še poročno kapelo in bar.
92 Boygenius I LIZZY GOODMAN: V zakulisju s superskupino leta.
96 Zaviranje menopavze I KRISTEN V. BROWN: Biološka ura je pri ženski neizpodbitno dejstvo, a z novimi zdravili morda kmalu ne bo več.
101 Zloma zahodne civilizacije ne bo I PETER TURCHIN: Vsaj kmalu še ne. Znanstvene analize zgodovine razkrivajo, da družbe, starejše
ko so, odpornejše postajajo proti zlomu. Kažejo pa tudi, kako je mogoče uspešno prebroditi krize.
104 Resnica o čudežu I DYLAN SULLIVAN, JASON HICKEL & MICHAIL MOATSOS: S kapitalističnimi reformami naj bi se bilo na Kitajskem iz skrajne revščine rešilo 800 milijonov ljudi, a novi podatki kažejo ravno nasprotno.

  • Šifra: 222526
  • Razpoložljivost: Na zalogi

  • 5,50€