Global 03/2024

06 Marš časa I Album svetovnih žarišč
08 Kaj če bo Trump spet izvoljen? I JENNIFER SENIOR: Videli smo že, kakšni krutost in zmeda zavladata, ko v Belo hišo pride narcisoidni zlobnež. Kaj se bo zgodilo z dušo Amerike, če bo znova zmagal na volitvah? Kakšne bodo posledice, če bomo morali še štiri leta, nemara pa še veliko dlje stalno živeti v stanju pripravljenosti na »boj ali beg«?
10 Nelagodje nevest I KADY RUTH ASHCRAFT: Cvetoči trend »antinevest« je le najnovejši poskus panoge, ki se ukvarja z organizacijo poročnih slavij,
da bi izkoristila dvome in nelagodje žensk tik pred poroko.
12 Stroji za sanje I GRAHAM LAWTON: Z nosljivo tehnologijo, ki spodbuja možgane in omogoča globlji spanec, se pri zagotavljanju tega obetajo
revolucionarne spremembe. Mar tehnološke naprave res lahko pripomorejo k boljšemu nočnemu počitku?
16 Prežeča nevarnost I GIANFRANCESCO TURANO: Najnevarnejše italijanske ceste.
18 Nova svoboda I HANNA GRABBE & MARTIN SPIEWAK: Kontracepcijske tablete so obveljale za enega od mejnikov v emancipaciji žensk. Danes se
ženske emancipirajo od njih. Pri tem jim pomaga predvsem katoliška cerkev.
22 Sovraštvo do Zahoda I JULIEN PEYRON, JÉRÉMY ANDRÉ, ARMIN AREFI, MARC NEXON & GUILLAUME PERRIER: Vojne na Bližnjem vzhodu so ustvarile novi zemljevid sveta.
26 Svetovna prestolnica spletnega kriminala I JACOB JUDAH: Čeprav ima Tokelav samo 1400 prebivalcev, je imela njegova domena .tk več uporabnikov kot domena katerekoli druge države.
32 Duhov i , ki strašijo v kitajskih mestih I ANDREW KIPNIS: Po uradni razlagi je strah pred zlimi duhovi ostanek navad iz preteklosti, značilnih za neizobražene pripadnike vaških skupnosti. Toda današnja urbana Kitajska je prežeta z vraževerjem, povezanim s smrtjo. Zakaj?
36 V luksuznem talibskem hotelu I ANDREAS BABST: Hotel Intercontinental v Kabulu je bil prvi luksuzni hotel v Afganistanu. Nekdanje prizorišče legendarnih zabav je zdaj v rokah talibov in njihovi borci naj bi sodelovali tudi s tujci.
42 Proč z Gandhijem! I ANANT AGARWALA & SONIA BOUISSOU: Mahatmo Gandhija po vsem svetu občudujejo, ker je pozival k nenasilnemu odporu in
verski strpnosti, v njegovi rodni Indiji pa veliko ljudi noče niti slišati več zanj in raje opevajo njegovega morilca.
48 Stroji, narejeni po naši podobi I GRACE HUCKINS: Filozofi, kognitivni znanstveniki in inženirji se ukvarjajo z vprašanjem, kaj bi lahko pripeljalo do tega, da bi umetna inteligenca pridobila zavest.
54 Vsega je preveč I CHIP COLWELL: Se lahko rešimo zasvojenosti s potrošništvom? 
59 Zbogom, OZN I RICHARD GOWAN: Če si bo organizacija želela povrniti zaupanje, se bo morala sprijazniti s tem, da bo imela v dobi tekmovalnosti
okrnjeno vlogo.
62 UI proti raku I ADAM PIORE: Raziskovalci z rabo umetne inteligence in novih orodij za slikanje pridobivajo ogromno podatkov o tumorjih, zato
v nekaterih bitkah s to zapleteno boleznijo že zmagujejo.
68 Je človeško telo sposobno preživeti v vesolju? I KIM TINGLEY: Začenja se tekma za postavitev hotelov v vesolju in stanovanjskih sosesk na Luni. Tu je zbrano, kar vemo o tem, kako se Zemljan počuti zunaj varnega zavetja domačega planeta.
74 Imperij fenov I DREW HARWELL: Na hitro rastoči platformi Only Fans se kaže najbolj brezsramna tržna plat ustvarjalskega podjetništva, saj je
spolnost le ena izmed vsebin, s katerimi je mogoče zaslužiti.
80 Brez interneta se živi bolje I CHRIS MOODY: Kaj se je zgodilo, ko sva se z ženo odločila, da doma ne bomo več imeli brezžične povezave.
84 Kako posneti film o holokavstu? I GILES HARVEY: Nedavno se je tega vprašanja s filmom Interesno območje lotil režiser Jonathan Glazer.
90 Vzpon Oliverja Anthonyja I DAVID BROWNE: S pesmijo o pohlepnih politikih in propadajoči državi je pridobil na milijone oboževalcev. A katera prepričanja sploh zagovarja? In kaj sledi?
96 Tako divji je svet I RICHARD DEMING: O osamljenosti in Philipu Seymourju Hoffmanu.
100 Iskanje multiverzuma I MIRIAM FRANKEL: Sledove trkov z drugimi vesolji bi lahko zaznali v prasevanju, ki je nastalo ob velikem poku.
104 Velika kriza, ki bo rešila kapitaliste I UGO MATTEI: Po hudi recesiji zadnjih let se je dobiček velikih podjetij občutno povečal, prav tako razlike med bogatimi in revnimi. Katera znamenja napovedujejo prihod še ene krize?

  • Šifra: 222520
  • Razpoložljivost: Na zalogi

  • 5,50€