Global 01/2024

06 Marš časa I Album svetovnih žarišč
08 Popolnoma se sprostite I LIAM DREW: Zakaj je počitek enako pomemben kot spanje?
12 Utrudljivi skupinski klepeti I FAITH HILL: Najdružabnejše družabno omrežje se je vzpostavilo s pošiljanjem sporočil. A postaja neobvladljivo.
14 Abramovičev zasebni muzej I PAOLO BIONDANI & LEO SI: Picasso, Monet, Modigliani, Kandinski, Schiele, Dalí … Nekdanji lastnik
nogometnega kluba Chelsea je imetnik 367 znamenitih del sodobnih umetnikov, toda na začetku vojne v Ukrajini so vsa poniknila v skladu, ki ima sedež na Cipru.
18 Kako je razpadel Rotten Tomatoes I LANE BROWN: Najbolj precenjen sistem za ocenjevanje filmov je nepredvidljiv, omejevalen in ga je mogoče brez težav prelisičiti – pa vendarle ima Hollywood v primežu.
22 Zgodovinske skrivnosti I JOSHUA HOWGEGO: Razvozlavanje šifriranih sporočil iz preteklih stoletij je zahteven in dolgotrajen postopek, toda jezikoslovci in računalniški strokovnjaki so se ga lotili z avtomatizacijo in njihovi dosežki so osupljivi.
26 Konec Airbnbjevih sanj I NATALIE LUNG & JESSE LEVINE: Kratkoročno oddajanje je dokaj živahna dejavnost, vloga gostitelja pa je danes veliko zahtevnejša kot nekoč.
30 Beg pred množičnimi aretacijami I TAHIR HAMUT IZGIL: Ko je začelo na stotine Ujgurov, kakršen sem sam, vsak dan izginjati v »prevzgojna taborišča«, je postalo jasno, da je le še vprašanje časa, kdaj bodo odpeljali tudi mene. Zato sva se z ženo pripravila na beg.
36 Konec ruske ideje I ANDREJ KOLESNIKOV: Kako se izviti iz primeža putinizma.
44 Znanstveniki v vlogi astronavtov I SARAH SCOLES: Znanstveniki po vsem svetu na odmaknjenih krajih živijo v zaprtih okoljih, ki so simulacija vesolja, da bi ugotovili, kako bi bilo, če bi zares odpotovali tja.
48 Sto tisoč evrov za otroka I MELANIE CROYÉ: Pred štirimi leti je časopis Die Zeit razkril, da so nadomestne matere na Kreti otroke rojevale tudi za nemške pare. Zdaj je klinika zaprta. Kaj se bo zgodilo z ženskami in novorojenčki? 
52 Resnica o hibridnem delu I DAVID H. FREEDMAN: Povzroča zmedo in težko ga bo spraviti v red.
56 Mož, ki misli, da bo živel večno I CHARLOTTE ALTE: Bryan Johnson, multimilijonar in tehnološki podjetnik, je zadnja tri leta
večinoma posvetil enemu samemu cilju – večnemu življenju.
62 Otrpnila sem! I JEN PERCY: Česa ne razumemo pri posilstvu.
70 Mislite, da vas ima vaša mačka rada? I ADAM PIORE: Še več – ljubi vas, pravi znanost.
76 Trans boksarji vstopajo v ring I BEN WYATT: Bodo smeli v njem tudi ostati?
82 Boginja popa I TAFFY BRODESSER-AKNER: Taylor Swift v zgodovini pop glasbe ni edinstvena zaradi slave, ampak zaradi daru za pripovedovanje svoje zgodbe – pripoveduje jo bolje, kot bi jo katerakoli novinarka.
92 Tragedija Romea in Julije I LILA SHAPIRO: Leta 1968 sta bila Olivia Hussey in Leonard Whiting najslavnejša najstnika na svetu. Leta 2023 sta tožila Paramount, češ da ju je zlorabil.
101 Pozor, ni za občutljive! I JILL FILIPOVIC: Smo z obsedenostjo s travmatičnimi doživetji najstnicam v resnici naredili medvedjo uslugo?
104 Kako poskrbeti, da se ne zastrupiš s hrano I PRIMROSE FREESTONE: Sem mikrobiologinja in v članku opisujem, česa in kje
nikoli ne jem.

  • Šifra: 222504
  • Razpoložljivost: Na zalogi

  • 5,50€