Global 08/2023

06 Marš časa I Album svetovnih žarišč
08 Resnična in občutena starost I JENNIFER SENIOR: Za to, da se vedno počutimo 20 odstotkov mlajši, kot smo, obstaja dober razlog.
10 Avtocestni kaos I SERGIO RIZZO: Italijanski avtomobilisti naletijo na gradbišče v povprečju vsakih 18 kilometrov.
12 Menopavza, vredna 15 milijard evrov I AINSLEY HARRIS: Spoznajte ženske, ki so se sprijaznile z menopavzo, in tiste, ki upajo,
da jo bodo nekega dne odpravile.
16 Narod indoktrinacije I JONATHAN CHAIT: Konservativci so prepričani, da v šolah levičarji otrokom perejo možgane, zato prevzemajo nadzor nad ameriškimi učilnicami.
26 Postimperialni imperij I TIMOTHY GARTON ASH: Kako vojna v Ukrajini spreminja Evropo.
32 O kapitan, moj kapitan! I WILL DOUGLAS HEAVEN: ChatGPT ne bo spodkopal izobraževanja, ampak ga bo preobrazil.
36 Po sledeh Mrkega maščevalca I SCOTT J. SHAPIRO: Bolgarija je v osemdesetih letih 20. stoletja uživala sloves »tovarne virusov«. V državi so v obtok spravili na stotine zlonamernih računalniških programov, ki so za sabo puščali razdejanje. Toda kdo jih je pisal in zakaj?
42 Superponaredek, d. o. o. I AMY X. WANG: Zaradi obilja izjemno lepo izdelanih in neverjetno natančno ponarejenih torbic so se modne hiše znašle v težavah, potrošniki pa so v precepu.
48 Kjer se pločnik konča I ROBIN KAISER-SCHATZLEIN: Spoznajte rednecke, ki v Alabami vodijo avtomehanično delavnico za vzajemno pomoč.
54 Slovo od utvar I MELODY MOEZZI: Zakaj sem dokončno zapustila družabna omrežja.
58 Trgovina z otroki I KATIE MCQUE & MEI-LING MCNAMARA: Kako sta Facebook in Instagram postala tržnici za trgovanje z otroki za spolno izkoriščanje.
64 Svet gig ekonomije I LAUREN HILGERS: Platforme za priložnostno delo se po tihem širijo v nove in nove panoge. V prihodnosti bodo o tem, kdo bo imel delo, očitno odločali algoritmi.
70 Z-pesniki I RIA NOVOSTI: V Rusiji poteka javna razprava, ali slavospeve vojni vključiti v učne načrte.
76 Kako kupiti mesto I TYLER J. KELLEY: Dave Chappelle zaradi svojih komičnih nastopov po vseh ZDA uživa sloves kontroverzne osebnosti, a razjezil je tudi nekatere sosede v Ohiu.
82 Alec in Hilaria proti vsemu svetu I REEVES WIEDEMAN: Igralec se je vrnil na prizorišče snemanja filma Rust. Po smrti Halyne Hutchins je v zvezdniški vlogi nastopal predvsem njegov zakon.
90 »Nisem obsedenec, sem filmski genij« I CHRISTOPH AMEND: Quentin Tarantino pravi, da je posnel dovolj filmov. Toda ali ga bo obsedenost z njimi kdaj minila?
94 Kdo se boji Emme Chamberlain? I ALEX MORRIS: Na YouTubu je naredila pravo revolucijo s tem, da je bila pač odbita najstnica, kakršna je v resnici. Zdaj razmišlja o pomembnih življenjskih vprašanjih in je prav nič ne moti, da ne najde odgovorov. 
100 Pr va sekunda vesolja I MARTIN BAUER: Slika vesolja v trenutku po nastanku.
102 Najbolj vroče modne smernice I MEGHAN GUNN: Od brskanja po smetnjakih do ekomode. Okolje plačuje visoko ceno zaradi človekove potrebe po sledenju trendom, a vse kaže, da bo leta 2023 v modi trajnost.

  • Šifra: 222468
  • Razpoložljivost: Na zalogi

  • 5,50€