ZGODBE IZ KOSTANJEVIH GOZDOV

o filmu

Sredi kostanjevih gozdov na jugoslovansko-italijanski meji živi skopuški mizar in bolestno prešteva svoje novce. Na drugi strani reke se zadnja kostanjarka Marta pripravlja, da bo za vedno zapustila nesrečne doline in našla novo, boljše življenje onkraj oceana.

Zgodbe iz kostanjevih gozdov
 so sanjska parabola o  življenju in smrti v pozabljenih, zapuščenih krajih . Celovečerni prvenec mladega slovenskega režiserja je z zadnjega Festivala slovenskega filma odnesel rekordnih enajst vesen, med njimi kipca za najboljši celovečerec in najboljšo režijo ter nagrado občinstva.

izjave kritikov

 Strast do pomologije je režiserja Gregorja Božiča spodbudila k zbiranju zgodb kmetov, živečih vzdolž meje, kjer so nekoč rasli kostanji. Režiser s pomočjo prelepih, življenja polnih 35-milimetrskih posnetkov in eterične tereminske glasbe ujame poetično minljivost njihovega veselja, njihove žalosti in izgube. Ta čudoviti prvenec je ganljiv poklon pozabljeni deželi in njenim razseljenim ljudem. 
  Dorota Lech, glavna programska selektorica sekcije Odkritja Mednarodnega filmskega festivala v Torontu

 Dih jemajoča filmska pesem o stotinah ljudi, ki so po smrti ali odhodu bližnjih ostali ujeti v brezčasnost gozda, žrtve lakote, vojne, izolacije in osamljenosti. 
  Carlota Mosegu , Cineuropa

 Osupljiva filmska stvaritev z izjemno vizualno komponento in zaokroženostjo, ki v svojih številnih kvalitetah močno presega običajni okvir nacionalne kinematografije. Vsi elementi filmskega jezika v tej dodelani mojstrovini so uporabljeni premišljeno in subtilno, kar gledalcu omogoči izjemno emotivno in estetsko doživetje. Prepričani smo, da je ta film znanilec pomembne prelomnice za slovensko kinematografijo. 
  utemeljitev vesne za najboljši celovečerni film

 Redki filmi so tako precizni, premišljeni in poglobljeni ter v takšnem soglasju vseh kreativnih elementov, kot so Zgodbe iz kostanjevih gozdov, celovečerni prvenec Gregorja Božiča. S samosvojo poetiko in izvirnimi rešitvami mu uspe, da nas s filmskimi izraznimi sredstvi presenetljive avtorske in obrtne zrelosti popelje na čarobno popotovanje v svet kostanjevih gozdov. 
  utemeljitev vesne za najboljšo režijo

 V interpretaciji Maria,  ta škrtega mizarja , je Massimo De Francovich uspel v enem zamahu skozi maestralno igralsko kreacijo pričarati celotno paleto različnih emocij in bogastvo notranjega sveta, ki se skriva za obrazom, otrdelim od teže življenjskih preizkušenj. Skozi dostojanstvo, toplino in plemenitost, ki jo nosi njegov lik, nam je približal pretresljivo usodo neke skupnosti. 
  utemeljitev vesne za najboljšo glavno moško vlogo

nagrade

Toronto (svetovna premiera v sekciji Odkritja), Festival slovenskega filma (vesna za najboljši celovečerni film, režijo, fotografijo, glavno moško vlogo, glasbo, montažo, scenografijo, kostumografijo, masko, zvok, nagrada občinstva, nagrada IRIDIUM za najboljši prvenec), LIFFe.


  • Šifra: 204853
  • Razpoložljivost: Na zalogi

  • 5,80€


Oznake: ZGODBE IZ KOSTANJEVIH GOZDOV, 204853, DVD