MEDENA DEŽELA

o filmu

Globoko v makedonskih gorah, v zapuščeni vasi brez cest, elektrike in tekoče vode, živi Hatidže s svojo ostarelo materjo. Preživlja se z nabiranjem medu divjih čebel, ki ga prodaja v najbližjem mestu, oddaljenem štiri ure hoda. Njeno spokojno življenje pa nekega dne vznemiri nomadska družina, ki prispe z rohnečimi motorji, sedmimi hrupnimi otroki in čredo krav. Hatidže se razveseli družbe in z ničemer ne skopari   ne z ljubeznivostjo ne s svojo posebno rakijo ne s starodavnimi čebelarskimi nasveti  

Film, v katerem odročna makedonska vasica postane mikrokozmos sodobnega sveta, je portret krhkega ravnovesja med človekom in naravo, pogled v hitro izginjajoči način življenja ter poklon trdoživosti, življenjski energiji in optimizmu neke ženske. Epska, a hkrati intimna Medena dežela, polna nepričakovanega humorja in dramatičnih trenutkov, je prvi film v zgodovini oskarjev, ki je bil nominiran za najboljši mednarodni celovečerec in hkrati za najboljši dokumentarec.

izjave kritikov

 Tisti izmed nas, katerih življenja določajo urbani ritmi, zlahka izgubimo stik z naravnimi ciklusi življenja. V zadnjem času pa smo v parkih, vrtovih in s svojih oken mnogi doživljali rojstvo pomladi z novo intenzivnostjo. Zaradi omejitev gibanja smo postali bolj samozadostni, po drugi strani pa tudi ranljivejši in bolj odvisni od drugih. V tem kontekstu se mi je v misli znova prikradel eden mojih najljubših dokumentarcev leta 2019, očarljiva, poetična in politično nabita Medena dežela. Velika slika   v miniaturi. / / Dokumentarec, ki je zasluženo osvojil številne nagrade, poudari pomen medsebojne povezanosti, družinskih in družbenih vezi ter predvsem nujnost vzdrževanja ravnovesja v našem ekosistemu. Brez dvoma   film za naše čase. 
  Maggi Hurt, British Film Institute

 / / ta dokumentarec ni nič manj kot najdeni ep, okoljska alegorija iz resničnega življenja in   ne nazadnje   jedka komedija o prastarih težavah z brezobzirnimi sosedi. / / Uvodne minute so osupljive, česa tako sublimnega, čudnega ter človeške in naravne lepote polnega v filmu še nisem videl. / / Ljubomir Stefanov in Tamara Kotevska nista zgolj zabeležila ritmov in tekstur podeželskega življenja. Svoja opažanja   več kot štiristo ur posnetkov   sta oblikovala v navdihujočo neorealistično pravljico, otožno in ganljivo pripoved o boju, vztrajnosti in spremembah. / / Tih, intimen in intenziven, a hkrati z epsko veličino navdahnjen film. Pesem, prežeta z zgodovino. 
  A.O. Scott, The New York Times

 V letu 2019 sem videla veliko močnih dokumentarcev / /, a le eden je združil raziskovanje redko videnega kotička sveta z napeto medčloveško in ekonomsko dramo, ki se odvija v resničnem času in na način, kakršnega filmski ustvarjalci na začetku niso mogli predvideti. / / Medena dežela sočutno in včasih boleče razkriva, kako sodobne sile   od podnebnih sprememb do brezobzirnega kapitalizma   uničujejo in ogrožajo starodavni način življenja. 
  Dana Stevens, Slate

 Medena dežela pripoveduje zgodbo univerzalnega pomena, hkrati pa razkriva pozabljeni kraj, ki je tako svojstven in čuden, da si ga večina sodobnih Zahodnjakov niti zamisliti ne more. 
  Sheri Linden, The Hollywood Reporter

 / / izvrsten primer, kako lahko potrpežljivost in srečna naključja ustvarijo dokumentarni zaklad. 
  Lee Marshall, Filmi leta 2019, Screen Daily

 / / izkustveni čudež, ostra kritika kapitalizma in film, ki ga nikakor ne smete zamuditi. 
  David Fear, Rolling Stone

nagrade

Sundance (velika nagrada žirije in posebna nagrada za fotografijo v kategoriji svetovni dokumentarni film), nominacija za oskarja v kategorijah najboljši mednarodni celovečerec in najboljši dokumentarec, nominacija Evropske filmske akademije za najboljši dokumentarec, Sarajevo, FDF Ljubljana


  • Šifra: 204482
  • Razpoložljivost: Na zalogi

  • 5,80€